Rekonstrukce Sokolovny

21.12.2009 11:35

Sokolovna v novém.

Mnozí jste si jistě všimli, že nám sokolovna zkrásněla, dostala nový plášť. Je to důkazem toho, že se sny někdy vyplní. Když jsem na valné hromadě jílovského Sokola na jaře roku 2008 říkal, že by bylo pěkné k výročí 140 let od založení TJ Sokol Jílové, dát naší sokolovně k jejím osmdesátým narozeninám nový plášť, bral jsem to jako zbožné přání. Přesto jsem hned začal zjišťovat, co by to obnášelo. První představa byla, že opravíme starou omítku, natřeme to a bude vymalováno. Bude to stát tak 400 tisíc, to nějak dáme dohromady. Tato představa vzala rychle za své. Obrátil jsem se na odborníky, Tomáš Klomínek mi ochotně udělal první rozpočet a už jsem se divil, protože jsme byli na milionu. Tomáš mi povídá: „ Hele, když to zateplíte, tak to nebude o moc dražší.“

Architekt  Michal Dostál, který mi sponzorsky navrhoval barevné provedení sokolovny, mi řekl to samé, „ Na topení to máš za chvíli zpátky.“  Tak Tomáš Klomínek sedl, udělal druhý rozpočet a už jsme byli na milionu a čtvrt. Řekl jsem si, „kde na to vzít a nekrást?“ Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. V té době přišli kluci z ODS s nápadem, že bychom mohli zkusit získat pro Jílové peníze přes poslance, z takzvaného „ Porcování medvěda“.  Teď vidím, že v hodině dvanácté, protože letos chcípnul. Dali jsme požadavek na 1,5 milionu a ono to „zázrakem“ prošlo. No spíše než zázrakem, tak díky snaze pana poslance Aleše Rádla. Sice jsme dostali příslib jen na 0,9 milionu, ale jako základ to bylo super. Kde vzít, ale zbytek peněz? U Středočeského kraje jsme s grantem neuspěli, nebudu to komentovat. Tak nám již tradičně pomohlo město v rámci podpory spolkům, ale to nestačilo. Tak jsme se obrátili s prosbou na jílovské občany a podnikatele. Ač jsem tomu moc nevěřil, byl jsem mile překvapen. Byla to sbírka jako za starých časů, něco jako Jílové sobě. Děkuji všem, bez vás by to nešlo. No a pak jsme si ještě trochu peněz půjčili a vymetli sokolskou pokladnu a dali se do toho. Začalo papírování s ministerstvem financí, aby se příslib peněz z fondu IZPROFIN proměnil na peníze skutečné, ale i přes tuto překážku jsme se nakonec dostali.

Vypsali jsme výběrové řízení na dodavatele stavby, ve kterém zvítězila stavební firma Klus. Přes počáteční obavy musím uznat, že jsme měli šťastnou ruku. Firma začala práce přesně v dohodnutém termínu. Tempo, které pracovníci nasadili, bylo obdivuhodné, stihli vše udělat za šest týdnů. Byly respektovány všechny naše připomínky, menší neshody díky nepřesnostem projektu byly okamžitě řešeny k oboustranné spokojenosti. Vícepráce, které bylo nutno provést, dělali někdy tak,  jako by byli naši sponzoři. Kvalita práce, kterou odvedli je velice dobrá. Proto děkuji i jim.

Myslím, že výsledek tohoto snažení stojí za to. Je to hezký pocit, když se něco pěkného povede a člověk může říci, stálo to za tu námahu.

Teď bych si jen přál, aby si Sokolové vážili toho, že mají tak pěkný stánek pro své sportování a snažili se o něj co nejlépe pečovat. Myslím, že první kladné ohlasy se již projevily na oslavách k výročí 140 let TJ. Sokol Jílové u Prahy. Na závěr bych měl ještě jedno přání, aby se našlo pár ochotných lidí, kteří by měli chuť a vytrvalost cvičit s naší mládeží, trenérů se nám nedostává, někdy mám pocit, že je to druh lidí, kteří jsou na vymření.

                                                                                                                             Starosta TJ. SOKOL Jílové u Prahy

                                                                                                                             Bogan Hájek

Seznam sponzorů, kteří přispěli na opravu Sokolovny:

I.JÍLOVSKÁ a.s., IFER – Ústav pro výzkum lesních ekosystémů s.r.o., BIOPHARM – Výzkumný ústav biofarmacie a veterinárních léčiv a.s., Soutok – Stavebniny s.r.o., Ing. Jan Kunc, Aleš Kozel – Elektroslužba, Marek Exner, Roman Chlumecký, Vojtěch Tintěra, Roman Tintěra, J a K Dřevěná schodiště Petr Kolář, Ing. Gabriela Erbanová, Helena Pražáková, Penzion u Nováků, Josef Seidl, JISKA s.r.o., Alena a Vít Chlumecký, Květa a Lubor Trčkovi, PROMAL, Pavel Hanuš, Pavel Papoušek, Zdeněk Jiříček, Zdeněk Zvířecí, Čáhová Eva, Vorel Jiří, Stanislav Papež, Hana Veselá, Palírna Radlík, Autodoprava Jaroslav Topol, Robert Malknecht a Petra Richterová.

 

 

 

Zpět